Comisia Europeană - Comunicat de presă

Articole din plastic de unică folosință: Noi norme europene pentru reducerea deșeurilor marine

Bruxelles, 28 mai 2018

În contextul în care cantitatea de deșeuri dăunătoare din plastic în mări și oceane continuă să crească, Comisia Europeană propune noi norme la nivelul UE care vizează cele 10 articole din plastic de unică folosință care se regăsesc cel mai frecvent pe plajele și în mările Europei, precum și uneltele de pescuit pierdute sau abandonate.

Luate împreună, acestea reprezintă 70 % din totalul deșeurilor marine. Noile norme sunt proporționale și adaptate pentru a da cele mai bune rezultate, ceea ce înseamnă că unor produse diferite li se vor aplica măsuri diferite. Atunci când există alternative care să fie disponibile cu ușurință și la prețuri accesibile, articolele din plastic de unică folosință vor fi interzise de pe piață. Pentru articolele pentru care nu sunt disponibile cu ușurință alternative, accentul se pune pe limitarea utilizării lor prin reducerea la nivel național a consumului, prin introducerea unor cerințe legate de concepție și etichetare, precum și a unor obligații pentru producători de gestionare a deșeurilor și depoluare. Luate împreună, noile norme vor plasa Europa în prima linie de acțiune într-o chestiune cu implicații la nivel mondial.

Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă, a declarat: „Această Comisie a promis să se implice cât mai mult în chestiunile majore și să lase restul la latitudinea statelor membre. Este de netăgăduit că deșeurile din plastic sunt un subiect important și că europenii trebuie să acționeze împreună pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece deșeurile de plastic se regăsesc în aerul, în solul, în oceanele și în alimentele noastre. Propunerea de astăzi va reduce articolele din plastic de unică folosință de pe rafturile supermarketurilor printr-o serie de măsuri. Vom interzice o parte dintre aceste articole și le vom înlocui cu alternative mai ecologice, astfel încât consumatorii să poată continua să folosească produsele lor preferate.”

În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile marine. Plasticul ajunge chiar și în plămânii și pe mesele oamenilor, iar efectele microplasticelor din aer, apă și alimente asupra sănătății sunt încă necunoscute. Este indispensabil să se găsească o soluție pentru problema materialelor plastice, iar aceasta poate aduce noi oportunități de inovare, competitivitate și de creare de noi locuri de muncă.

Întreprinderile vor dispune de un avantaj competitiv: existența unui singur set de norme pentru întreaga piață a UE va crea un stimulent pentru întreprinderile europene în sensul de a dezvolta economii de scară și de a deveni mai competitive pe piața mondială a produselor sustenabile, aflată în plină expansiune. Prin instituirea de sisteme de reutilizare (cum ar fi sistemele de returnare a garanției), întreprinderile pot asigura o aprovizionare stabilă cu articole de înaltă calitate. În alte cazuri, stimulentele în sensul căutării de soluții mai sustenabile pot oferi întreprinderilor un avantaj tehnologic asupra competitorilor pe piața mondială.

Măsuri diferite pentru produse diferite

După ce în 2015 au fost luate măsuri legate de problema pungilor din plastic, 72 % dintre europeni au declarat că au redus utilizarea acestora (Eurobarometru). UE își îndreaptă acum atenția către cele 10 produse din plastic de unică folosință și uneltele de pescuit care reprezintă împreună 70 % din deșeurile marine din Europa. Noile norme vor introduce:

  • Interzicerea plasticului în anumite produse: Atunci când sunt disponibile cu ușurință alternative la prețuri accesibile, articolele din plastic de unică folosință vor fi interzise de pe piață. Interdicția se va aplica bețișoarelor din plastic pentru urechi, tacâmurilor, farfuriilor, paielor, agitatoarelor pentru băuturi și bețelor din plastic pentru baloane, care vor trebui să fie confecționate din materiale sustenabile. Recipientele de unică folosință pentru băuturi, fabricate din materiale plastice, vor fi permise pe piață numai dacă dopurile și capacele acestora rămân atașate de corpul recipientului;
  • Obiective de reducere a consumului: Statele membre vor trebui să reducă utilizarea recipientelor din plastic pentru alimente șia paharelor pentru băuturiAcest lucru poate fi realizat prin stabilirea unor obiective naționale de reducere, prin punerea la dispoziție a unor produse alternative la punctul de vânzare sau asigurându-se că produsele din plastic de unică folosință nu pot fi puse la dispoziție în mod gratuit;
  • Obligațiile producătorilor: Producătorii vor contribui la acoperirea costurilor gestionării deșeurilor și ale depoluării, precum și ale măsurilor de sensibilizare în ceea ce privește recipientele pentru alimente, pachetele și foliile (cum ar fi pentru chipsuri și dulciuri), recipientele și paharele pentru băuturi, produsele din tutun cu filtru (filtrele de țigară), șervețelele umede, baloanele, precum și pungile de plastic subțiri. Industria va beneficia, totodată, de stimulente pentru a dezvolta alternative mai puțin poluante la aceste produse;
  • Obiective de colectare: Statele membre vor avea obligația de a colecta 90 % din sticlele de băuturi din plastic de unică folosință până în 2025, de exemplu prin sisteme de returnare a garanției;
  • Cerințe în materie de etichetare: Anumite produse vor necesita o etichetare clară și standardizată, care să indice modul în care trebuie eliminate deșeurile, impactul negativ al produsului asupra mediului și prezența materialelor plastice în produse. Această obligație se va aplica compreselor igienice, șervețelelor umede și baloanelor;
  • Măsuri de sensibilizare: Statele membre vor avea obligația de a sensibiliza consumatorii cu privire la impactul negativ al poluării cu deșeuri de articole din plastic de unică folosință și unelte de pescuit, precum și cu privire la sistemele disponibile pentru reutilizarea și pentru gestionarea deșeurilor în cazul tuturor acestor produse.

Etapele următoare

Propunerile Comisiei vor fi transmise acum Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare. Comisia invită celelalte instituții să trateze acest dosar ca fiind o prioritate și să ofere cetățenilor europeni rezultate concrete înaintea alegerilor din mai 2019.

Totodată, pentru a marca Ziua Internațională a Mediului pe 5 iunie, Comisia va lansa o campanie de sensibilizare la nivelul UE punând accentul pe alegerea consumatorului și subliniind rolul individual în combaterea poluării și a deșeurilor marine din materiale plastice.

Desigur, rezolvarea problemei deșeurilor marine produse de UE este numai o parte a imaginii de ansamblu la nivel mondial. Prin asumarea rolului principal, însă, Uniunea Europeană va fi într-o poziție solidă pentru a stimula schimbarea la nivel global – atât prin G7 și G20, cât și prin punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

Mai multe detalii la: